Soczewki

Poznaj praktyczne informacje, porady i ciekawostki na temat soczewek kontaktowych.

Zdejmowanie soczewek kontaktowych - interesujące fakty i porady

Zdejmowanie i zakładanie soczewek nie należy do najprzyjemniejszych czynności zwłaszcza, jeżeli robimy to po raz pierwszy. Dajmy sobie trochę czasu, a przekonamy się, że to wcale nie takie straszne.

Jak zdejmować soczewki?

Najlepiej, jeśli techniki prawidłowego zakładania i zdejmowania soczewek, pokaże nam okulista kontaktolog. Warto wypróbować je wszystkie, by poznać, która z metod jest dla nas najbardziej odpowiednia i komfortowa.

Jedną z najpopularniejszych technik jest umieszczenie szkiełka na palcu wskazującym i naciągnięciu dolnej powieki środkowym palcem, przy jednoczesnym skierowaniu wzroku ku górze. Następnie należy przyłożyć soczewkę na powierzchnię białka i pomrugać powieką tak, by szkło „wskoczyło” na odpowiednie miejsce.

Do zakładania „kontaktów” używa się też innych palców lub stosuje się odmienną technikę chwytania soczewki. Warto jednak pamiętać, by do ich zdejmowania i zakładania nigdy nie używać ostrych narzędzi, gdyż mogłyby one uszkodzić delikatną powierzchnię szkła.

Jedna ze szkół zakładania „kontaktów” mówi o tym, by zawsze zaczynać zdejmowanie soczewki od tego samego oka (np. prawego). Ma to na celu wyrobienie pewnego nawyku i wkładanie szkieł do odpowiedniej części pojemniczka. Przy używaniu soczewek należy również przestrzegać terminów ich przydatności oraz zdejmować je na noc, by nie przesuszyć oka i w ten sposób uniknąć niepotrzebnych infekcji.

Higiena soczewek kontaktowych

Odpowiednia pielęgnacja jest gwarantem higieny i żywotności soczewki. Przed każdym założeniem szkieł kontaktowych należy dokładnie umyć ręce, by pozbyć się wszelkich zarazków i bakterii.

Używając „kontaktów” o przedłużonej trwałości, należy pamiętać, by po każdym użyciu umieścić soczewkę w specjalnym pojemniczku z płynem czyszczącym. Wylewa się go następnego dnia, a sam pojemniczek czyści i suszy. Warto pamiętać, by czyścić go przynajmniej raz w miesiącu, co pozwoli na uniknięcie rozwoju bakterii.